TERAPIJA BOLEČINE V PREDELU TEMPOROMANDIBULARNEGA SKLEPA S K-LASERJEM

TERAPIJA BOLEČINE V PREDELU TEMPOROMANDIBULARNEGA SKLEPA S K-LASERJEM

62-letna pacientka B.T. je prvič prišla na pregled v fiziatrično ambulanto marca 2017 zaradi bolečin v predelu desnega teporomandubularnega sklepa, ki so se širile proti ušesu ter v desno ličnico. Pacientka je navajala občutek, kot bi jo bolel zgornji desni modrostni zob. Bila je pri stomatologu, ki je izključil možnost bolečine, ki je posledica slabega ugriza čeljusti. Marca 2017 je opravila tudi RTG desnega temporomandibularnega sklepa, kjer je bil videti manjši izliv v sklepu. Tudi diagnostični UZ je pokazal izliv v sklep, deformiran sklep. Znak za artritis. Pacientka je jemala Naklofen tablete, vendar brez večjega učinka. Opravila je tudi cikel fizioterapije in sicer nizkoenergetski laser, TENS, IRŽ, po katerem ni občutila večjega učinka.

Marca 2019 je pacientka ponovno opravila pregled pri fiziatru, ki ji je priporočal terapijo temporomandibularnega sklepa z visokoenergetskim laserjem. Ob prihodu na fizioterapevtsko obravnavo pacientka navaja, da ponoči slabše spi zaradi bolečin, ki se širijo v predelu desne ličnice. Bolečina je stalno prisotna in jo občuti kot bolečino, ki izžareva iz zoba. Občasno se pojavi tudi glavobol. Bolečina je stalno prisotna in jo po VAS lestvici oceni 6/10, zvečer bolečina postane bolj intenzivna, po VAS lestvici jo oceni 8/10. Zvečer zaradi bolečine težko zaspi ter jo bolečina zbuja. Palpatorno boleč pritisk na temporomandibularni sklep desno. Lokalnega vnetja ni videti. Gibanje temporomandibularnega sklepa ni omejeno. Palpatorno nekoliko bolj napete žvečne mišice obojestransko. Odločimo se za sklop šestih terapij s K-laserjem. Aplicirali smo osnovni program (Head) ter Soft tissue injury program na področje desnega temporomandibularnega sklepa ter desne ličnice in sicer vsak drugi dan. Poleg terapije z visokoenergetskim laserjem smo tudi z manualnimi tehnikami sproščali žvečne mišice.

Po drugi terapiji je pacientka navajala, da je bilo dan po drugi terapiji stanje nekoliko slabše. Bolečina je bila nekoliko bolj intenzivna (VAS 9/10), ter je trajala samo en dan. Protibolečinske terapije ni vzela.

Po četrti terapiji pacientka pove, da je stanje boljše, bolečina se je zmanjšala (VAS 5/10). Ima občutek, da je bolečina bolj omejena na eno večjo točko ter ne seva več tako nizko v ličnico.

Po zadnji, šesti terapiji pacientka navaja zelo izboljšano stanje v smislu bolečine. Pove, da bolečina ni več stalno prisotna ter, da ko se pojavi ni več tako zelo intenzivna ter jo lažje prenaša. Ponoči jo bolečina več ne zbuja. Pojavi se le še občasno, navadno po obrokih, ko veliko žveči in ne seva več tako nizko v ličnico. Po VAS lestvici jo oceni 3/10.

2020-01-21T10:50:08+00:00 marec 28th, 2018|