Fizioterapija 2021-01-03T19:08:10+00:00

Fizioterapija

Udarni valovi ali ESWT metoda se uspešno uporablja pri kroničnih entezopatijah in tendinopatijah, kjer druge terapevtske metode niso učinkovite. Indikacije so kalcinacije v tetivah ramenskega obroča, vnetja narastišč komolca (epikondilitis), vnetja narastišč na petnico (trn petnice), vnetje narastišč tetiv in mišic na drugih mestih (stopalo, koleno, kolk, medenica, hrbtenica) in kronične boleče točke. Priporoča se 5 terapevtskih procedur v razmaku vsaj 7 dni. Terapija traja 10-20 minut. Uspešnost zdravljenja je 70-90%.

NAROČITE SE

K – Laser CUBE 4 ima valovno dolžino 660, 800, 905, 9070 nm in maksimalno moč 20W ISP. Je vrhunski aparat za takojšnjo rehabilitacijo poškodb mišic in ligamentov. Učinkovit je v akutnih in subakutnih fazah. Za kronično fazo imamo tudi prilagojene programe. Terapija s K-laserjem je visokoenergetska, zato jo lahko izvajamo vsak drugi dan. Po navadi zadostuje 5-6 laserskih obravnav. Terapijo izvajamo kot del celostne fizioterapevtske obravnave.

NAROČITE SE

TECAR TERAPIJA

Metoda TECAR je diatermična terapija, ki spodbuja procese regeneracije tkiva in ima močan analgetičen učinek. TECAR pomeni prenos energije s kapacitivno in rezistentno metodo do ciljnega tkiva. Visokofrekvenčna elektromagnetna energija povzroči lokalno hipertermijo oz. pregretje tkiva od znotraj. Zaradi dveh različnih metod delovanja lahko natančno določimo ciljno tkivo. Kapacitivna metoda deluje na mehka tkiva ( mišice, krvožilni in limfni sistem, koža in podkožje).  Rezistentna metoda pa na tkiva z večjo odpornostjo ( kosti, hrustanec, kite, ligamenti, fascije, fibrozna tkiva). Obe metodi se med seboj dopolnjujeta in skupaj stimulirajo fiziološke procese celjenja in regeneracije.  TECAR terapija omogoča krajši čas zdravljenja po poškodbah, vnetjih ali obrabi sklepa, po poškodbi mišice ali tetive.
Indikacije za uporabo TECAR terapije so:
– Bolezni rame ( kapsulitis, tendinitis, tenosinovitis, degenerativna ruptura tetive)
– Bolezni komolca, zapestja, roke ( epicondilitis, tendinitis, rizartroza, sindrom karpalnega kanala)
– Bolezni kolka ( burzitis, peritrohanteritis, artroza)
– Bolezni kolena ( artroza, hondropatija, poškodba ligamentov, meniskusa in hrustanca )
– Bolezni gležnja in stopala ( po zlomih, zvini, tendinitis Ahilove tetive, plantarni fascitis)
– Bolečina v predelu hrbtenice ( vratni, torakalni ali lumbalni predel zaradi degenerativnih sprememb)
– Mehčanje brazgotin po poškodbah ali operacijah
Zaradi toplotnih učinkov na tkivo TECAR terapijo dobro kombiniramo z manualno terapijo ali pasivnim raztezanjem, da dosežemo večji obseg giba in hitrejše sproščanje mišic.
Kontraindikacije uporabe so le pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom, nosečnicah in ljudeh, ki imajo motnje zaznavanja temperature.
Priporoča se 5 aplikacij TECAR terapije vsak drugi dan na prizadeto mesto. Lahko ga kombiniramo tudi z udarnimi globinskimi valovi – ESWT metodo ali manualnimi fizioterapevtskimi tehnikami.

NAROČITE SE

Terapevtski ultrazvok je zdravljenje z ultrazvočnim valovanjem frekvence do 3 MHz, ki jih človeško uho ne zazna. Učinkovit je za odpravo bolečin v sklepih in hrbtu, za zmanjševanje oteklin ter zdravljenje poškodb mišic, ligamentov in tetiv. Indikacija je tudi mehčanje postoperativne ali pottravmatske brazgotine. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Magnetoterapija se uporablja za izboljšanje regeneracije in oksigenacije tkiv, za odpravo bolečin in povečanje pretoka krvi v tkivu. Indikacije so degenerativni in vnetni procesi na sklepih ter stanja po poškodbah sklepov in mišic. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Interferenčni tokovi ( IF ) zmanjšujejo bolečino, pospešujejo metabolizem celic in tkiv ter izboljšajo prekrvavitev predvsem v globini tkiva. Z vakumsko interferenc0 ( IFV ) pa istočasno z vakumom dosežemo še masažni učinek na tkivo. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Diadinamski tokovi ( DDT ) zmanjšujejo bolečino, oteklino in povečujejo prekrvavitev tkiva.

TENS je učinkovit pri akutnih in kroničnih bolečinskih stanjih. Prekine prenos bolečinskih impulzov z mesta bolečine v možgane in stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino.

Priporočmao 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Parafinske kopeli uporabljamo pri zdravljenju kroničnih degenerativnih sprememb na sklepih rok. Pomagajo pri odpravljanju bolečin in izboljšajo gibljivost malih sklepov prstov rok. Priporočamo 5-10 obravnav.

NAROČITE SE

Kinesiotaping trakovi imajo podobno teksturo in elastičnost kot človeška koža, kar omogoča daljšo uporabo in ne ovira normalnega gibanja. Cilj je spodbuditi fiziološke procese samozdravljenja telesa ob podpori in stabilizaciji mišic in sklepov. Uporabljamo jih za zmanjševanje bolečine, izboljšanje cirkulacije in zdravljenja ter zmanjševanje oteklin. Trakovi, ki jih ima pacient nalepljene po telesu, niso ovira za ukvarjanje s športom, pri tuširanju, umivanju in vsakodnevnih opravilih.

NAROČITE SE

V fizioterapevtsko obravnavo vključimo vaje za izboljšanje gibljivosti sklepov, mišične moči, stabilizacije, koordinacije in propriorecepcije.

NAROČITE SE

V fizioterapevtski obravnavi uporabljamo različne manualne tehnike kot je sklepna mobilizacija, sproščanje prožilnih točk na mišicah in ostale zahtevnejše tehnike, s katerimi zmanjšujemo bolečino in povečamo gibljivost sklepa.

NAROČITE SE

Ročna limfna drenaža je terapevtska tehnika s katero mehanično odstranjujemo odpadne snovi in tekočino iz tkiva. Uporabljamo jo pri edemih travmatskega izvora, pri hematomih, zvinih, Sudekovi distrofiji in drugih poškodbah. Priporočamo jo po operativnih posegih, edemih spodnjih okončin zaradi venske insuficience in sekundarnih limfedemov okončin po operaciji na dojkah, rodilih ali drugi organov, kjer so bile odstranjene tudi bezgavke.

NAROČITE SE

Medicinska terapevtska masaža je naravna oblika zdravljena in ohranjanja zdravja. Z ročno masažo lajšamo in odpravljamo bolečine. Sproščujoče vpliva tudi na psiho.  S tehniko terapevtske masaže sproščamo in raztezamo mišična vlakna ter razbijamo vozliče povzročene z napetostjo ali stresom. Pozitivno vpliva tudi na krvni obtok, saj zvečuje količino kisika v tkivih in s tem izboljša regeneracijo mišic ter ostalih struktur.

NAROČITE SE

Točkasti laser uporabljamo za male sklepe prstov rok ali točkasto bolečino. Tuš laser pa za večja področja, kjer spodbujamo regeneracijo tkiva in zmanjšujemo bolečino. Indikacija je tudi zmanjševanje bolečin po operacijah ali poškodbah. Priporočamo 5-10 obravnav.

Zdravimo:

  • bolečine in funkcionalno prizadetost gibalnega sistema
  • stanja po poškodbah
  • stanja po operativnih posegih
  • otekline (limfedem) v zgornjih in spodnjih udih
  • napete in boleče mišice
  • preobremenitveni sindromi

Spodbudimo skrb za zdravje.

Naročite se!

Fizioterapija

ANITA UMEK, višja fizioterapevtka, mentor

KLAVDIJA TRČELJ, fizioterapevtka-limfoterapevtka

SANJA HADŽALIĆ, diplomirana fizioterapevtka

ANA VANIČ, fizioterapevtka-maserka

Beseda fizikalna terapija ima zasnovo v  grški besedi ” fysis” , kar v prevodu pomeni “naravna” -uporaba naravnih dejavnikov v zdravstvene namene. Že v grški in rimski zgodovini najdemo prve zapise o uporabi različnih naravnih virov energije, magnetizma, vode, masaže in gibalne tehnike v zdravljenju.

Danes je fizioterapija pomemben način zdravljenja bolezni in poškodb gibal.Nagli razvoj tehnike je pripomogel k razvoju učinkovitih aparatur za izvajanje  fizikalne terapije. Najpomembnejša in na prvem mestu je kineziterapija ali individualna manualna terapija po različnih metodah ( Cyriax, McKenzie, Mulligan,…)