Specialistična ambulanta 2018-12-21T14:23:51+00:00

Specialistična fiziatrična ambulanta

Pregled specialista fiziatra obsega :

– Usmerjeno anamnezo, klinični pregled in funkcionalno diagnostiko mišično-skeletnega sistema. Ob ustrezni indikaciji pa tudi ultrazvočni pregled sklepa ali mišic.
– Ocenjevanje in vrednotenje rehabilitacijskega potenciala.
– Napotitev na diagnostične preiskave, ki so potrebne za opredelitev morfoloških ali strukturnih  sprememb.
– Izdelava rehabilitacijskega načrta in predpis ustrezne fizioterapije, ki jo opravljajo drugi izvajalci rehabilitacijskega tima.
– Cilj je vzpostaviti optimalno funkcioniranje in samostojnost posameznika. Pri starejših vzdržujemo preostale funkcije in blažimo bolečine. V določenih primerih z novejšimi infiltrativnimi tehnikami tudi regeneriramo strukture.
– Predpisujemo zdravila za zdravljenje bolečine , protivnetno zdravljenje, uravnavanje mišičnega tonusa, …
– Izvajamo punkcije in blokade, ko je to potrebno, ob ustreznih indikacijah.
– Predpisujemo medicinsko-tehnične pripomočke (MTP) s pooblastili sekundarnega nivoja po Pravilniku ZZZS.
– Sodelujemo s specialisti sorodnih medicinskih panog, po potrebi napotimo bolnika k ostalim specialistom.
– Edukacija bolnika  in spodbujanje k zdravemu slogu življenja .Pomen preventivnih ukrepov pri preprečevanju poslabšanja stanja.

NAROČITE SE

Z ultrazvočno preiskavo pregledujemo sklepe in obsklepna tkiva ( tetive, ligamente, mišice). Preiskava je neboleča in brez sevanja. Pri nekaterih stanjih z UZ preiskavo hitro pridemo do diagnoze. Poleg diagnostičnega ultrazvoka rame lahko dobro prikažemo tudi patologijo drugih sklepov kot je koleno, gleženj, komolec, kolk, zapestje in mali sklepi rok in nog. Dobra diagnostična metoda je pri poškodbi mišic ali tetiv. Preiskava traja povprečno 20 minut.
Ker preiskavo opravi specialistka fiziatrinja, lahko ob tem naredi še klinični pregled in svetuje najprimernejšo obliko terapije in fizioterapije.

NAROČITE SE

Proloterapija je nekirurška infiltrativna tehnika za zdravljenje kronične bolečine v sklepih. Učinkovita je pri poškodovanih in degenerativno spremenjenih tetivah ali ligamentih. Uporabljamo 15% ali 25% glukozo skupaj z Lidokainom. Z infiltracijo naravnih substanc stimuliramo regeneracijo tkiv in samozdravljenje. Potrebno je 3-6 infiltracij v razmaku 4-6 tednov.

NAROČITE SE

Bioterapija z injekcijami kolagena je novejša medicinska terapija, ki stimulira kolagen  v podkožnem tkivu in vsebuje naravne snovi. Uporabljamo pri zdravljenju preobremenitvenih sindromov, procesu staranja sklepov in pri kroničnih posttravmatskih vnetjih. Pri teh stanjih je ugotovljeno pomanjkanje kolagena. Apliciramo v obliki pariartikularnih intradermalnih injekcijah v okolici sklepa. S tem izboljšamo funkcionalnost sklepov in zmanjšamo bolečino. Pri tej terapiji ni dokazanih stranskih učinkov.

NAROČITE SE

Hialuronska kislina (hialuronan) je pomembna sestavina sinovijske tekočine. Pomembno vpliva na elastičnost hrustanca in obremenitve sklepne površine. Glavne fizološke funkcije hialuronana v kolenskem sklepu so: mazanje kolenskega sklepa in zaščita hrustanca, blaženje udarcev in zmanjšanje bolečin, omogočajo hitro gibanje z malo trenja v sklepu. Ampule z nižjo molekularno sestavo so primerne za mlajše z začetnimi degenerativnimi spremembami kolen (Hyalgan). Ampule z višjo molekularno sestavo so primerne za srednje degenerativne spremembe (Hyalubrix). Ampule Hymovis pa so indiciane pri zelo napredovalih degenerativnih spremembah kolen. Hyalgan 20 ali Hyalubrix 30 apliciramo 3x v razmaku 1 tedna v kolenski sklep. Hyalubrix 60 pa 1x. Hymovis amp apliciramo 2x v razmaku 1 tedna.

NAROČITE SE

Kalcinacijo in s tem povezano bolečino v ramenu uspešno zdravimo z neoperativnim posegom ultrazvočno vodene punkcije rame, ki je v svetu že uveljavljena metoda. Poseg traja 20-40 min, odvisno od velikosti in trdote kalcinata. Pod kontrolo ultrazvoka se natančno punktira kalcinacijo in izpira kristale. Lahko se izpere več kot 80% kalcinacije. Posg pri večini pacientov ni potrebno ponavljati. Le pri približno 20% pacientov se bolečina v lažji obliki ponovi čez 3-6 mesecev, zato stanje preverimo s kontrolnim ultrazvokom.

NAROČITE SE

Suho iglanje ali zahodnjaška akupunktura je tehnika sproščanja miofascialnih prožilnih točk (trigger points) z zelo tankimi iglami. Prožilne očke so zelo občutljive točke v naših mišicah, ki zabolijo ob pritisku na njih in ob aktivaciji mišice v kateri se nahajajo. Najprej s tipanjem (palpacijo) ugotovimo mesto prožilne točke, ki je odgovorna za določen bolečinski sindrom, nato pa skozi kožo vstavimo iglo in deaktiviramo aktivne prožilne točke ter zmanjšamo bolečino. Tehnika se opira na moderno znanje neuroanatomije in so pozitivni učinki znanstveno dokazani.

NAROČITE SE

Spodbudimo skrb za zdravje.

Naročite se!